.

GAGA Magazine Case Study: EllisMiller House

95_1429538871.display

Minimalist Gem: EllisMiller House, Prickwillow

"Now over twenty years old, the EllisMiller House was designed by Jonathan Ellis-Miller while working for the eminent modernist architect John Winter. Winter had built two houses for himself including 81 Swains Lane, London in 1969, which is now grade 2 listed and is currently being restored by EllisMiller. Winter thought it was essential that architects built and lived in their own houses and therefore encouraged Jonathan to undertake his own self-build project.

A site in the unprepossessing Cambridgeshire fenland village of Prickwillow was purchased because it presented no significant planning challenges and a clean slate to build a house with the daunting challenge of a £40,000 budget and a developing architect’s own limited technical ability.

EllisMiller wanted to explore a modern house design that used techniques of off-site and modular construction, without having to resort to traditional craft skills. The house was to be small with only 66m2 and the form was a simple box: it was to enclose the maximum volume using the minimum amount of material. Ground conditions in the Cambridgeshire Fens are treacherous and thus a lightweight form of construction would ensure that a reinforced concrete raft foundation could be used as opposed to using expensive piling.

The need for the house to be lightweight meant that a steel framed design was chosen comprising of a very simple galvanized hot-rolled post and beam steel frame, with a trapezoidal galvanized steel structural roof that would double up as a ceiling finish. EllisMiller was keen to use steel wherever possible and rather than using timber studs for non-load bearing walls galvanized steel studs break-pressed from 0.6mm sheet were used. The roof finish was based on a galvanized standing seam system. In fact galvanized steel was used in every major element of the house.

Environmental issues were also an important design element of the house. The roof was highly insulated using over 300mm of rockwool and the floor and walls were insulated to a much higher standard than was the norm in 1991. Underfloor heating was incorporated and solar gain on the fully glazed western elevation was controlled by the introduction of electrically operated external aluminum venetian blinds. These blinds controlled solar gain and acted as external curtains.

To contrast the self-finished materials used for the structure and cladding of the house, internally more colour and contrast were added by the use of reclaimed parquet oak flooring throughout.

The house, once completed, was well-received by the trade and national press and was given many awards, the most recent being the Twentieth Century Society best 100 building of the 20th Century.

To date, the house remains in excellent condition and the steelwork is pristine, a tribute to the initial investment in high-quality corrosion protection."

www.galvanizing.org.uk
20 March 2015